ont-dek jezelf

Yoganidra oftewel “slaap van de yogi’s” is een techniek van diepe ontspanning waarbij het lichaam ontspant maar de geest alert blijft. Doordat alleen het voelen en luisteren actief blijven en de andere zintuigen zich terugtrekken, komt het bewustzijn van de deelnemer in een staat tussen slapen en wakker zijn. Het is een eeuwenoude meditatietechniek, halverwege de vorige eeuw door Satyananda Saraswati naar het westen gebracht.

Een belangrijk onderdeel van de yoganidra is de sankalpa, het stellen van een positief voornemen, gericht op het oplossen van een probleem. Het doel van zo’n sankalpa in gedachten nemen en deze aan het begin en het einde van de sessie te herhalen, is dat dit positieve voornemen de tijd krijgt om in je onderbewuste wortel te schieten en te groeien zodat negatieve gedachtepatronen omgezet kunnen worden in positieve gedachtepatronen.

Verder bestaat een yoganidra onder andere nog uit een soort van bodyscan, ademhalingsoefening en visualisatie of meditatie.

Wanneer er in het leven iets stressvols gebeurt slaat het onderbewustzijn dit op, vaak in de vorm van een symbool. Telkens wanneer je in je latere leven zo'n symbool tegenkomt zal je lichaam weer reageren op de emotie die bij dat symbool hoort. Doordat we in deze diepe ontspanning ook werken met symbolen zal, hoe vaker je yoganidra doet, de lading van deze symbolen verminderen waardoor het onderbewustzijn minder snel zal reageren in de huidige situatie.

 

Dit alles zorgt voor diepe ontspanning op zowel lichamelijk als psychisch niveau, helpt het bij (in)slaapproblemen, ontwikkelt zelfkennis, zelfvertrouwen en creativiteit en vermindert stress. In deze toestand staat je bewustzijn goed open voor het oppikken van informatie, kunnen spierspanningen, emotionele en mentale spanningen geleidelijk worden losgelaten en worden de twee hersenhelften weer in balans gebracht. Yoganidra beïnvloedt je (overprikkelde) sympatisch zenuwstelsel.

 

Een uur yoganidra staat gelijk aan 4 uur slaap. We sluiten de yoganidra af met een klanksessie.

 

Klanksessie:

Aangezien je door de yoganidra helemaal ontspannen bent kunnen de helende trillingen van de klankschalen en andere instrumenten nog dieper op lichaam en geest inwerken. Blokkades/spanningen/emoties die nog in je lichaam vastzitten mogen door deze trillingen op een zachte manier losgetrild worden.


Een uur yoganidra staat gelijk aan 4 uur slaap. Al met al een ervaring die je dichter bij jezelf brengt en er voor zorgt dat je ontspannen je weekend in kunt gaan.

Deze workshop is voor iedereen toegankelijk. De avond wordt liggend uitgevoerd maar er zijn ook stoelen aanwezig waar als je liever zit.