wat er ook gebeurt, ik kan het aan,                              zolang ik rustig ademhaal

Algemeen:

Hatha yoga is een tak van yoga die stilte van lichaam en geest vooral probeert te bereiken door middel van fysieke oefeningen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama). Het is ontstaan als voorbereiding op het lang in lotushouding stilzitten tijdens het mediteren. Door het bewust aanspannen en ontspannen van spieren wordt je lichaam soepeler en sterker. De diepe en ontspannen ademhaling die je erbij doet is daarbij een belangrijk onderdeel. Doordat je je volledige aandacht schenkt aan het observeren van je lichaam en je ademhaling blijft er geen ruimte over voor nutteloze gedachten. Het regelmatig beoefenen van hathayoga bevordert de gezondheid en schept rust en balans in lichaam en geest. In het westen wordt vooral deze tak van yoga beoefend. Binnen de hathayoga zijn er inmiddels verschillende stromingen ontstaan.

 

De les:

De lessen worden in kleine groepjes gegeven (max. 10 personen) zodat iedereen de aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft. Er wordt les gegeven in de oorspronkelijke vorm van hathayoga. Iedere les begint met een stukje bewustwording van lichaam en ademhaling en bestaat verder uit grondingsoefeningen, asana’s (lichamelijke oefeningen), het navoelen van de asana’s, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en/of meditatie. De les wordt afgesloten in stilte, met een meditatie, een muziekstuk, klankschalen of een tekst en, indien je dit wilt, het trekken van een inzichtskaartje, zodat je in je eigen tempo terug kunt keren naar de hectiek van het dagelijkse leven. De les is een moment voor jezelf, om door inspanning tot ontspanning te komen. Het is niet prestatie gericht en derhalve voor iedereen geschikt. Jij bepaalt namelijk zelf waar je grens ligt. Het bewust voelen van je lichaam en ademhaling, het accepteren van je grenzen en het leren ontspannen van lichaam, ademhaling en geest vormen een belangrijk onderdeel van de les.

 

 

Spirituele vriendinnendag/familiedag/vrijgezellenfeest:

Het is mogelijk om een eigen les samen te stellen wanneer je met ten minste 4 personen bent. Je kunt dan kiezen uit een of meerdere lessen of een combinatie van verschillende lessen. Dit kan een ochtend, middag, avond zijn maar ook een ochtend en middag. Samen gaan we kijken wat de invulling wordt. Bijv. een combinatie van een hathayoga les met een klankconcert, duoyogales of een  mandalatekenles gecombineerd met een meditatieles. Er zijn diverse mogelijkheden. 

yogacentrum yanara

06-40648344